Χώρος & Ψυχοθεραπεία
Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;
Στόχος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας είναι να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή, ο οποίος εκτός του ότι κατέχει τις γνώσεις, την επαγγελματική εμπειρία και έχει και ο ίδιος περάσει μέσα από ψυχοθεραπεία για αρκετά χρόνια καθώς απαιτείται όταν κάποιος επιλέξει να εργαστεί ως ψυχοθεραπευτής, σε αντίθεση με τους φίλους μας, είναι ο ειδικός που θα ακούσει τον θεραπευόμενο χωρίς να τον κρίνει και θα σταθεί πλάι του συνοδοιπόρος ώστε να μπορέσει μόνος του ο θεραπευόμενος να επιλέξει πως ο ίδιος θέλει να ζει.
Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι εκεί για να λύσει τα προβλήματα του θεραπευόμενου, δε θα ήταν υγιές να αποτελεί την ‘πατερίτσα’ του, αλλά είναι εκεί για να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία ή ο ίδιος να μπορέσει να γίνει το κατάλληλο εργαλείο ώστε ο θεραπευόμενος να γίνει ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού του στο κλείσιμο της θεραπευτικής πορείας.
Προβλήματα ψυχικής υγείας:
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί πολύτιμη παρέμβαση για άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), μεταξύ άλλων.
Διαχείριση του άγχους:
Η πρακτική της ψυχοθεραπείας μπορεί να εξοπλίσει τα άτομα με αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες, ιδίως σε περιβάλλοντα που χαρακτηρίζονται από επαγγελματικές πιέσεις, ακαδημαϊκές απαιτήσεις ή σημαντικές μεταβάσεις στη ζωή.
Θέματα σχέσεων:
Η ψυχοθεραπεία χρησιμεύει ως πόρος για την ενίσχυση της διαπροσωπικής δυναμικής, την επίλυση συγκρούσεων και τη βελτίωση της επικοινωνίας, περιλαμβάνοντας τη συζυγική και οικογενειακή συμβουλευτική.Συνήθως ο τρόπος που σχετίζεται ο θεραπευόμενος με τον θεραπευτή είναι καθρέφτης του τρόπου που σχετίζεται γενικά με τους ανθρώπους γύρω του. Μέσα από την προσήλωση στη θεραπευτική σχέση και δουλεύοντας όσα ο θεραπευόμενος φέρνει μέσα σε αυτήν αποκτάς συνειδητότητα στο πως λειτουργείς στα κοινωνικά πλαίσια και πως σχετίζεσαι με τους άλλους ανθρώπους ώστε να μπορέσεις να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.
Αυτοεξερεύνηση και προσωπική ανάπτυξη:
Η ψυχοθεραπεία προσφέρει μια οδό για αυτοεξερεύνηση και προσωπική ανάπτυξη, παρέχοντας έναν ειδικό χώρο για να εμβαθύνει κανείς στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αξίες του.
Τραύμα και επούλωση:
Για άτομα που έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες, όπως κακοποίηση, ατυχήματα ή απώλεια, η ψυχοθεραπεία διευκολύνει την επεξεργασία αυτών των γεγονότων και υποστηρίζει την πορεία προς την ανάρρωση.
Εθισμός και κατάχρηση ουσιών:
Ως αναπόσπαστο συστατικό της θεραπείας εθισμού, η ψυχοθεραπεία βοηθά στην υπέρβαση των διαταραχών χρήσης ουσιών και στην καλλιέργεια υγιέστερων μηχανισμών αντιμετώπισης.
Πένθος και απώλεια:
Μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή μια σημαντική απώλεια, η ψυχοθεραπεία παρέχει ουσιαστική υποστήριξη και καθοδήγηση κατά τη διαδικασία του πένθους.
Διατροφικές διαταραχές:
Η ψυχοθεραπεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών, που περιλαμβάνουν τη νευρική ανορεξία, τη νευρική βουλιμία και τη διαταραχή της αδηφαγίας.
Διερεύνηση σεξουαλικής ή έμφυλης ταυτότητας: Τα άτομα που ασχολούνται με την εξερεύνηση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους συχνά αναζητούν ψυχοθεραπεία για να λάβουν καθοδήγηση και συναισθηματική υποστήριξη.
Αντιμετώπιση των αλλαγών στη ζωή: Η ψυχοθεραπεία βοηθά τα άτομα να αντιμετωπίσουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, όπως το διαζύγιο, η συνταξιοδότηση ή η μετεγκατάσταση, βοηθώντας τα να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν συναισθηματικά.
Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση: Η ψυχοθεραπεία βοηθά τα άτομα στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την έλλειψη αυτοπεποίθησης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια πιο θετική εικόνα του εαυτού τους.
Διαχείριση θυμού: Η ψυχοθεραπεία αποτελεί πηγή για τα άτομα που παλεύουν με θέματα διαχείρισης θυμού και ελέγχου των παρορμήσεων, προσφέροντας τα εργαλεία για την καλλιέργεια πιο υγιών στρατηγικών αντιμετώπισης.
Χρόνιος πόνος ή ασθένεια: Η ψυχοθεραπεία παρέχει βοήθεια στη διαχείριση των συναισθηματικών και ψυχολογικών πτυχών της ζωής με χρόνιο πόνο ή της αντιμετώπισης μιας σοβαρής ασθένειας.
Σύνδεση με το σώμα σου:
To μέσο που διαθέτουμε για να βιώνουμε τον κόσμο γύρω μας είναι το σώμα μας. Μέσω αυτού δεχόμαστε ερεθίσματα, τα επεξεργαζόμαστε, τα αποθηκεύουμε ως αναμνήσεις, επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε και γενικά υπάρχουμε. Κάποιος φορές το σώμα θα προσπαθήσει να μας μεταφέρει ένα μήνυμα για το τι χρειάζεται και έτσι μπορεί να έχουμε πόνους, κρίσεις πανικού και διάφορα συμπτώματα τα οποία λειτουργούν ως καμπανάκι πως κάτι δεν πάει καλά και θέλει προσοχή. Αν όμως δεν είμαστε συνδεδεμένοι μαζί του και δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι χρειάζεται το σώμα μας ώστε να νιώθουμε υγιείς τότε δε θα μπορέσουμε να του το προσφέρουμε. Η ψυχοθεραπεία μας μαθαίνει να ακούμε προσεχτικά το σώμα μας ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του και να το φροντίζουμε.
Αποδοχή & Εσωτερική αλλαγή:
Η πραγματική εσωτερική γαλήνη έρχεται όταν μπορέσουμε να αποδεχτούμε πραγματικά τον εαυτό μας και τους γύρω μας για αυτό που είναι. Ακόμα η αποδοχή μπορεί να σημαίνει και αποδέχομαι όσα δε μπορώ να αποδεχτώ και αυτό είναι εντάξει. Ο ψυχοθεραπευτής ως συνοδοιπόρος στην θεραπευτική διαδικασία είναι εκεί για να ακολουθήσει τους ρυθμούς του θεραπευόμενου ώστε ο θεραπευόμενος να καταλάβει πως είναι εντάξει να είναι αυτός που θέλει να είναι και να ζει με τον τρόπο που θέλει να ζει. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα δώρα για να προσφέρεις στον εαυτό σου. Μπορείς να μοιραστείς τις ανησυχίες και τις απορίες σου σχετικά με τη διαδικασία με τον ψυχοθεραπευτή σου και να αποφασίσεις αν θέλεις να επενδύσεις σε εσένα και στον τρόπο που ζεις.